7 Mayıs 2013 Salı

KAKAOLU NİŞASTALI PANDİSPANYA - SÜNGER KEK - PÜF NOKTALAR


Evde pandispanya yapmak sanılanın aksine gayet kolay ve masrafsız bir iş. İş sadece çırpma işlemi ve bir kaç püf noktasından ibaret.

Pandispanya yaparken yumurtalarımızın taze olması çok önemli. Ayrıca beyazları ve sarıları ayrı ayrı çırparsak daha güzel kabarmış yumuşak bir pandispanya elde ederiz. Yumurtaları beyazlarından ayırırken küçük bir kaba beyazımızı ayırıp ordan karıştırma kabımıza aktarırsak olası bir aksilik durumunda (yumurtanın bayat çıkması,sarının içine düşmesi vb.) diğer yumurtalar etkilenmemiş olur. Bu işlemde itinalı olmamızın sebebi beyazların içine toplu iğne ucu kadar sarı kaçtığı takdirde kar haline getirebilmeyi gerçekleştiremeyecek olmamız. Eğer krem tartarınız varsa çay kaşığının ucu kadar bir miktarla, yoksa bir iki damla limonla daha sert bir kıvam elde edebilirsiniz.

Yumurta sarısıyla şekeri çırparken yumurtaların rengi beyaza dönmeye ve krema kıvamı almaya başlayınca sıcak suyu ( yumurtalar pişmesin diye yavaş yavaş ekleyin ) ve ardından malzeme listesindeki sıvıları ekleyin.

Unlu karışımı kattıktan sonra artık mikseri bir kenara bırakıp tahta bir kaşık veya silikon spatula kullanmalıyız.

Beyazlarla sarıları karıştırırken beyazları çok ezmemeye gayret edin. Yuvarlak hareketlerle karışım birbiriyle özleşince karıştırmayı bırakın.

Eğer kelepçeli kalıp kullanıyorsanız tabanına yağlı kağıt serebilirsiniz, böylece kekiniz daha rahat ayrılacaktır. Kalıbın yanlarını yağlarsanız unlamayı ihmal etmeyin, eğer sadece yağlarsanız kekiniz yanlara tutunamadığı için kabarmayacaktır.

Fırının ısısını ilk aşamada 180-190 dereceye getirip kabarmaya başlayınca 160 dereceye düşürüp daha yavaş pişirme yaparsanız daha iyi sonuç elde edersiniz.

Fırını önceden ısıtmadan keki soğuk fırına sürebilirsiniz.

Keki fırından çıkardıktan sonra biraz soğumasını bekleyip tel ızgara üstüne alın. Kalıbın içinde beklerse terleme yapacaktır.

Soğuyan keki strech filme sarıp en az bir gün buzdolabında ya da oda sıcaklığında beklettiğinizde daha rahat patlara ( katlara ) ayırabilirsiniz. Eğer artan katınız varsa ya da hemen yapmak istemiyorsanız strech filme sarılı bir şekilde derin dondurucuda saklayabilirsiniz. Kullanmadan bir gün önce buzdolabına, çok acilse oda sıcaklığına çıkartıp kullanabilirsiniz.

Önceden bire bir ölçülerde hazırladığınız şerbeti kremayı dökmeden önce her kata bir fırça yardımıyla yedirirseniz daha yumuşak bir pastanız olur. Şerbetten artan olursa buzdolabında saklayıp diğer pastanızda  ya da şerbetli coco  yapımında kulanabilirsiniz.

Malzemeler:

4 yumurta
4 türk fincanı şeker
3 türk fincanı un
1 türk fincanı nişasta ( ben mısırkullanıyorum )
2 yemek kaşığı kakao
3 yemek kaşığı sıcak su
2 yemek kaşığı sıvıyağ
1 çay kaşığı kabartma tozu
1 tatlı kaşığı vanilya


Un, nişasta, kakao,vanilya ve kabartma tozunu birlikte bir kaba eleyelim. İki kere elersek daha iyi sonuç elde ederiz

Öncelikle yumurtaların beyazlarını ve sarılarını birbirinden ayıralım. Beyazları cam veya metal bir kapta çırpmamız gerekiyor. Daha kolay sertleşmesi için hafif bir çırpma işleminden sonra içine bir iki damla limon sıkabilirsiniz. Şekerin yarısını  çırpma işlemi esnasında, bir anda değilde yavaş yavaş dökelim. Yumurta beyazları ters çevirdiğinde dökülmeyecek kıvama geldiği zaman beyazlarımız hazır demektir.

Diğer bir kapta yumurta sarılarını ve kalan şekeri beraber beyazlayana kadar çırpalım. Sıcak suyu ekleyip şeker eriyene kadar biraz daha çırpalım. Sıvıyağı da ekledikten sonra biraz daha çırpıp unlu karışımı ekleyelim. Bu aşamada spatula kullanalım ya da mikserin düşük devrinde çırpalım.

Yumurta beyazlarını da söndürmeden karışıma yedirelim. Kelepçeli kalıbımızın altına yuvarlak yağlı kağıt kesip yerleştirirsek yapışmasını engelleriz. Kalıbımızı yağlamıyoruz. Yan duvarlarını yağlarsak kekin tutunup kabarmasını engelleriz.

190 derecede sıcak fırın olması şart değil ( ben soğuk fırına sürerek yapıyorum ) yaklaşık 45-50 dakika pişiriyorum. Kek yanlardan kabarmaya başladığı zaman ısıyı 160'a düşürüyorum. Fırının kapağını kabarma işlemi esnasında açmamak gerekiyor. Açmamız gerekiyorsa çok seri olup fırının ısısını düşürmemeye gayret etmeliyiz.

2 yorum:

  1. Semiha Güzel16 Ocak 2014 13:50

    Yumurtaları beraber cırparsak cok buyuk bir fark olur mu? Ayri cırptığımızda sarıların yeterli çırpıldığını nasıl anlayabiliriz? Ayrıca bu püf noktalarınız için tesekkür etmek isterim...emeginıze,kaleminize sağlık

    YanıtlaSil
  2. Yumurtalar beraber çırpıldığı zaman pandispanyadan çok kekimsi bir tad oluyor bence. Ama gene de vaktim olmadığı zamanlarda bazen ben de bu metodu kullanıyorum. Arada çok büyük farklar olmuyor. Yumurta sarısı ve şekeri çırptığınızda mikserin ucunu kaldırdığınız anda ucundan akan hemen karışıma karışmadan üstünde kalabiliyorsa tamam demektir.

    YanıtlaSil