4 Nisan 2014 Cuma

PESTO SOS




Makarna, sebze ve etlere çok yakışan evde de rahatlıkla yapılabilen, her zaman elimiz alıştığı için tercih ettiğimiz domates sosundan bile kısa sürede hazırlanabilen bir sos pesto sosu. İçindeki çam fıstığı maliyeti biraz yükseltse de hazır kavanozlara göre evde yaparak daha ucuz ve de daha fazla gramajda pesto sos sahibi olabilirsiniz. Yaptıktan sonra makarnayı sık yaparım, etlerin tavukların yanında sos olarak kullanırım derseniz üzerini örtecek kadar sıvıyağla 1 aya kadar buzdolabında muhafaza edebilirsiniz. Kullanmadan 1 saat kadar önce oda sıcaklığına çıkarmanız yağın çözülmesi için yeterli olacaktır. Haşlanmış makarnanız sıcakken arzuya göre tabağınıza  1 yemek kaşığı kadar koyup afiyetle yiyebilirsiniz. 

Ben evde bulunan parmesanı değerlendirmek adına, mevsim dolayısıyla fesleğen bulamadığım için maydanozla yaptım. Hoş yazın bile fesleğen bulabilmek için pazar pazar dolaşıp, gözünü dört açmanız gerekiyor ama bulabilme olasılığınız ge de var. Şimdi de buldum fakat Kipa'da  avuç kadar fesleğeni 3 tl'ye görünce görmezden geldim:) Fesleğenin yerini tutamıyor elbette ama farklı bir lezzet olduğu kesin.

Malzemeler:

2 demet maydanoz ( ya da fesleğen )
1 çay bardağından bir parmak eksik çam fıstığı
3-4 adet ceviz içi ( yani 6-8 adet yarım ceviz içi )
100 gr parmesan
3 diş sarımsak
1 çay bardağı kadar sızma zeytinyağı


Öncelikle yağsız bir tavada fıstık ve cevizleri renkleri yer yer kahverengileşmeye başlayana kadar karıştırarak kavurun. Mutfak robotunuza peynirlerinizi küçük parçalar halinde keserek koyun. İyice çektiğiniz peynirlerden sonra sarımsakları da ekleyin ve tekrar çekin. Ardından sırasıyla kavrulmuş fıstık ve cevizleri sonra da maydonozlarınızı ekleyin. Zeytinyağını da azar azar ekleyerek macun kıvamına ulaşınca makinenizi kapatın. Pesto sosunuzu hemen kullanacaksanız bu yağ yeterli olacaktır. Daha sonraki günlerde kullanmak için, üzerine bir parmak geçecek kadar zeytinyağı ekleyin. Yağı fazla gelirse de salatalarınıza kullanın çok güzel bir aroma veriyor. Eğer ki uzun süre kullanmayacaksanız buzdolabı poşetine koyup derin dondurucu da muhafaza edebilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder