10 Nisan 2013 Çarşamba

EVDE HAMBURGER YAPIMI

Bugün hamburger günümüz. Evde herkes çok memnun. Oğlum dışardaki hamburgerlere evde yapılanı tercih ediyor. O yüzden her fırsatta yapıp çocuklar değişikliği pek sevmese de, kendimiz için ufak tefek değişikliklerle her zaman yapmaya çalışırım. Ekmeği puf puf yumuşacık, köfte yerken de et tadı alabiliyorsunuz. Köftesine yarı yarıya kuzu eti eklerseniz daha lezzetli olacaktır. Tabii bu sizin zevkinize kalmış dilerseniz tavuk eti, bulgurlu köfte gibi alternatiflerle de deneyebilirsiniz.

Hamburger Ekmeği Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:

bir bardağın yarısı süt yarısı su olacak (ılık olacak)
1\2 çay bardağı ayçiçek yağı
bir tatlı kaşığı instant maya
bir yemek kaşığı şeker
bir çorba kaşığı kadar tereyağ
bir tatlı kaşığı bal
bir tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un ( benim hamurum 4.5 bardak un aldı )

Hamburger Köftesi Yapmak İçin Gerekli Malzemeler:

400 gr kıyma
bir çay kaşığı karbonat
tuz

Sosu için.

mayonez
hardal
ketçap

garnitur:

roka
dilim cheddar peyniri

Dört bardak unu geniş bir kaba alalım ortasını havuz gibi açalım. Ortasına yumuşak tereyağını, su- süt karışımını, ayçiçek yağını, şekeri, tuzu, balı ekleyelim. İnstant mayayı da unumuzun üstüne serpelim. Havuzun ortasındaki karışımı karıştırarak kenarlardan un alarak yoğuruyoruz. Bütün unu karıştırdıktan sonra hamurumuz cıvık olduysa kaşık kaşık un ekleyerek ele yapışmayan bir hamur elde ediyoruz.

Hamurun üstünü örtüp ılık ortamda mayalanmaya bırakıyoruz. Hamurun ortasına basınca çukur hemen düzelmiyorsa hamurumuz hazır demektir.Hamurumuz mayalandıysa ceviz büyüklüğünde toplar kopartıp elimizle yuvarladıktan sonra tepsiye diziyoruz. Üzerlerini dilersek suyla ıslatıp susam veya haşhaş serpebiliriz. Tepside de 15-20 dakika daha bekleyebilirsek daha güzel mayalanır hamurumuz.

Bu arada köftemizin bütün malzemelerini bir kaba alıp sadece birbirine karışana kadar  yoğuruyoruz. Hamburger köftesini çok fazla yoğurup sıkıştırmıyoruz. Ekmeklerimiz büyüklüğünde yuvarlak köfte şekilleri veriyoruz. İki yağlı kağıt arasında bastırarak şekil verebiliriz. Hazırladığımız köfteleri yağlı kağıt serdiğimiz fırın tepsisine dizip bekletiyoruz.


Son mayası da tamamlanan hamburger ekmeklerimizi 200 derecede ısıtılmış fırına veriyoruz. Üstleri ve altları kızarınca fırından alıp köftelerimizi koyuyoruz. 10 dakika 200 'de piştikten sonra 160' a düşürüp 10 dakika daha pişiriyoruz. Çok fırında tutarsak köftelerimiz kuruyabilir o yüzden dakikaları tahmini olarak kabul edip, kendiniz devamlı takip altında tutun.

Hamburger ekmeklerimizi ızgaraya alıp soğutalım.Köftelerimiz de fırından çıkınca sıra geldi birleştirme işlemine...


Rokaları yıkayıp süzüyoruz.Sos malzemelerinin hepsini bir kapta karıştırıyoruz. Ekmekleri tamamiyle koparmadan bıçakla ikiye kesiyoruz arasına köftelerimizi, sosumuzu roka ve peyniri koyup yanında patates kızartması ve ÇITIR KIZARMIŞ HELLİM PEYNİRİ  ile afiyetle yiyoruz.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder